Wat is er precies gebeurd?
De vele tussentijdse verhogingen van de energieprijs, waarmee miljoenen Nederlanders afgelopen jaar geconfronteerd werden, zijn mogelijk in strijd met de wet. In een belangrijke uitspraak van de rechtbank Amsterdam krijgt energiereus Vattenfall het zwaar te verduren.
De zaak draait om de variabele energiecontracten, waarover miljoenen Nederlanders beschikken. Van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) mogen de tarieven slechts tweemaal per jaar worden gewijzigd: op 1 januari en 1 juli. Er geldt echter een uitzondering ‘bij zeer uitzonderlijke onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden waardoor het onhoudbaar zou zijn om de tarieven ongewijzigd te laten’.
Volgens de rechtbank Amsterdam maakte Vattenfall zich echter schuldig aan een ‘oneerlijke handelspraktijk’. De leverancier stelt in de eigen algemene voorwaarden namelijk dat het de tarieven om veel meer redenen mag wijzigen dan enkel de zeer uitzonderlijke omstandigheden. En dat is oneerlijk, aldus de rechter. Daar komt bij dat de passage grammaticaal onvoldoende begrijpelijk is voor normale, goed geïnformeerde consumenten. Daarnaast informeerde Vattenfall de klant te laat, namelijk pas negen dagen voor de tariefsverhoging.
De gevolgen van deze uitspraak kunnen groot zijn en niet alleen relevant zijn voor klanten van Vattenfall. Vrijwel alle energiebedrijven pasten hun tarieven vorig jaar immers vaker aan dan het maximum van twee keer.
Kom ik in aanmerking?
Vattenfall heeft onrechtmatige tariefsverhogingen doorgevoerd bij variabele contracten. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam beslist. Mogelijk geldt dit ook voor andere energieleveranciers. Als je een variabele energiecontract hebt dan kun je mogelijk tot een paar honderd euro terugkrijgen.
Dus, heb jij een variabel energiecontract bij een Nederlandse energieleverancier? Dan kun jij mogelijk geld terugkrijgen van jouw energieleverancier. Meld je nu kosteloos bij ons aan.
De volgende energieleveranciers leveren stroom aan Nederlandse consumenten en zijn mogelijk in overtreding geweest: Vattenfall, Essent, Energiedirect, Eneco, Budget Energie, Oxxio, Mega, NextEnergy, Frank Energie, Innova, Gewoon Energie, Pure Energie, Powerpeers en Vandebron.
Wij doen verder onderzoek naar de zaak en zullen jou regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen.